Hirdetés

Zenétől hangos a Mátra

Emlékfa avatással, erdei sétával és a Cimbali Band fergeteges koncertjével kezdődött a „Muzsikál az erdő"- Mátrai művészeti napok rendezvénysorozat Mátraalmáson.


Muzsikál az erdő1

 


Mátraalmáson, a mátrai települések egyik gyöngyszemén, indult útjára a tízedik, jubileumi Muzsikál az erdő rendezvénysorozat. A helyiek csodálatos környeztet és feltételeket biztosítottak a több száz kilátogató vendégnek, akiket a lezúduló eső sem állított meg. Sokan jöttek az ország különböző pontjairól, olyanok, akik tudják, hogy ebben a kilenc napban a feltöltődés garantált, és ezért szívesen dacolnak akár az esővel is. „Muzsikál az erdő" fotópályázatra érkezett díjazott művekből a falu főterén nyílt kiállítás, melyet Homoga József a Salgótarjáni Fotóklub elnöke ajánlott a látogatók figyelmébe. A fődíjat Mádi József nyerte el.


Csodálatos Erdei sétát tettek a vendégek a Werbőczy forráshoz. Dr. Csóka György Erdészeti Tudományos Intézet kutatója és Szabó Lajos erdőmérnök vezetésével, majd a villámsújtotta tölgy újjáéledésének lehettek szemtanúi az emlékfa avatáson. Dr. Bablena Ferenc István a Nógrád Megyei közgyűlés alelnöke megköszönte a Muzsikál az erdő tíz évét Szabó Lajos erdőmérnöknek, majd a rendezvénysorozat adta értékeket emelte ki. Dr. Hőna Gusztáv, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a zene és az erdő kapcsolatát hangsúlyozta és azt a meghatározó élményt, amelyet a világban járva nem kapott meg, de az erdőben muzsikálva őt is megérintette.

 

Muzsikál az erdő2

 


Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára is köszöntötte a vendégeket és az erdészek szemével értékelte az elmúlt tíz évet. Az erdő a szabadtéri színpadon kezdett valóban muzsikálni, mikor a Musica Mansueta Kamarazenekar, Ménesi Gergely karmester irányításával kápráztatta el a közönséget ismert és kevéssé ismert darabok bemutatásával. Farkas Gábor a Magyar Állami Operaház énekművésze peig a kamarazenekar kiséretével operaáriákat énekelt. A falusi vendéglátás során a helyiek biztosították, hogy a szellem mellett a test is táplált legyen.

 

A Cimbali Band fergeteges hangulatú koncertjével zárult a nap. Szentkúton a második napon kórustalálkozóval várták a vendégeket. A 150 éves Balassagyarmati Dalegylet és a göngyösi Cantus Corvinus Vegyeskar énekelt. Az erdei sétát a Prakfalvi Péter a Novohgrad-Nógrád Geopark geológusa vezette a "Látogatás egy 15 millió éves szigettengerhez, a Szt. László-forrás titka."Erdei életközösség - Fenntartható erdőgazdálkodás témában folyt a beszélgetés a séta közben.

 

SZÍNHÁZPORT24

 

 

Színházport24 - Hírek -
ZeneZenétől hangos a Mátra
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon